РЕГИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА ДОБРИ ПРАКТИКИ „ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“

На 12 април в зала „Плевен” на Областната администрация, под патронажа на областния управител, се проведе Регионален младежки форум за споделяне на добри практики „Гласът на младите”. Организатор на събитието е фондация „На крилете на знанието“ с подкрепата на Община Плевен и Регионален инспекторат по образованието – Плевен.

Официални гости на форума бяха: Елина Димитрова – зам. – кмет на община Плевен, Албена Тотева – началник на РУО – Плевен, Людмила Гоневска – началник на отдел

„Образование и младежки дейности“ в община Плевен,

Николай Иванчев – директор на фондация „На крилете на знанието“, Сашо Радоловски – член на УС на фондация „На крилете на знанието“ и Мирена Петрова – старши специалист „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“.

Събитието беше открито от Виолета Иеремиева, която се обърна към участниците с думите: „Понеже бъдещето принадлежи на младите, искам да ви убедя, че всеки един от вас трябва да има самочувствието на достоен гражданин на света и да знае, че притежава енергията и силата да управлява събитията, да ги предизвиква и да обръща историята. Бъдещето принадлежи на визионерите, то принадлежи на мечтателите и те движат света напред. Надявам се, че всички вие тук сте общност от мечтатели, които тепърва ще изграждат един по-добър и справедлив свят. За мен е чест, че присъствам тук и съм патрон на това събитие. „

Мисията на форума „Гласът на младите” е чрез споделянето на добри практики и презентиране на идеи, чрез разработването на научни и теми и казуси да обединява, обучава и мотивира младежите, да открива и развива техните заложби. Целта е той да се превърне в трибуна за учениците от различни училища в региона, които да споделят свои идеи, опит, успешни практики, съпътстващи предизвикателства и

успехи. Участието в инициативата подпомага активното участие на младежите в образователния процес, допринася за способността им да разрешават проблеми, развива редица умения – самостоятелност, ораторско майсторство, работа в екип.

По регламент участниците са групирани в три модула, според възрастта им – ученици от I-IV клас, V-VIII клас и младежи от IX-XII клас.

В различните тематични категории: „Гражданска активност“, „Лидерство и кариера“, „Култура и културно наследство“ и „Спорт, здраве и устойчиво развитие“

бяха представени проекти от: ПГ по мениджмънт и хранителни технологии – Плевен, ДФСГ „Интелект“- Плевен, ОУ „Петър Берон“- Плевен, СУ„Димчо Дебелянов“ – Белене, ПГ по механоелектротехника – Плевен, ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен, Спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен, ПГ по лозарство и винарство – Плевен, СУ“Анастасия Димитрова“ – Плевен, СУ“Стоян Заимов“ – Плевен, ПГ с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен.

Всеки екип имаше на разположение до десет минути за представяне на своя проект. Младите хора използваха разнообразни начини за визуализиране на информацията – презентация, разказ, театрален етюд. Отборите взаимно се оценяваха по зададени критерии.

На финала областният управител Виолета Иеремиева връчи сертификати на всички участници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *